Velilere eşit mesafede olmak zorunda

Öğretmenlik sürecinde karşılaşılan en büyük hata ve yanlış, veliler ile öğretmen arasındaki mesafede görülmekte.

Öğretmen bazı velilerle daha samimi, daha içten iken bazı velilere daha uzak durabilmektedir.

Bu eşitlik ilkesi çok kritik ve önemlidir. Eğer öğretmen velilere eşit mesafede duramazsa bu cocuklara da yansıyacaktır.

Bu süreci kontrol etmek öğretmen için cok zor ve zahmetlidir.

Bazı veliler sürekli öğretmen ile iletişim halde olmak isterken, bazı veliler ise farklı nedenlerden daha mesafeli durabilmektedir.

İşte bu noktada öğretmenin yapacağı stratejik hamleler cok şeyi değiştirecektir. Öğretmen öncelikli olarak tüm velilere bunu ısrarla belirtmelidir.

Benim hepinize eşit mesafede olmak temel prensibimdir diyebilmelidir.


İkinci olarak bunu uygulamaları ile de göstermelidir.

Sınıfındaki öğrenci devam takibi gibi veli iletişim listesi oluşturabilir. Haftalık aylık ve dönemlik tüm velilerle ne kadar görüştüğü ya da ne kadar sıklıkla görüştüğü notları almalıdır. Ayrıdığı zamanı kayıt altına tutmalıdır.

Bir alışveriş merkezinde 2 dakikalık görüşmeyi bile +2 dakika şurada diye ekleyebilmelidir listeye.

Daha sonra en cok zaman ayırdığı veliye orantılı olark zaman ayıramadığı velilere de o kadar görüşme haklarının oldugunu ve bunu değerlendirebilmek için görüşme davetinde bulunmalıdır.

İşte eşitlik burada başlayacaktır. Klasik tür öğretim sisteminde tavşan kaç tazı tut felsefesi ağır basmaktadır. Yani öğretmen kaçar veli peşinde koşar. Bu modelin sosyal ve psikolojik nedenleri ayrıca işleceğiz. Fakat zincirlerin kırılması gerekmektedir. Başarı sıradışı olan öğretmenlerin elleri ile kazandırılmaktadır. Farklı olan farklılığı keşfedip bunu uygulayabilen öğretmenler bu ülkeyi zirveye taşıyacaktır.

Velilerin eğitim durumları, karakterleri, yaşam biçimleri, beden dilleri vs. bir çok etkenler öğretmenlerin burada bahsettiğimiz stratejiyi uygulamalarında isteksiz davranmasına neden olur. Eğer biz çocuğa özel bireysel analiz kavramını dile getiriyorsan bunların gerekliliğini yapmak zorundayız.

Her çocuk özeldir sloganımız sadece slogan ve pazarlama aracı olmaktan çıkıp uygulanabilirliğini ispatlayan örnekler ortaya koyabilmek ümidi ile...