Evlenmeyen veya evlenemeyenlerin psikolojileri

Başta aile olabilmek, Neslin devamını sağlayabilmek ve mutlu bir hayat yaşayabilmek için evliliğin çok önemli bir ihtiyaç olduğunu, üstüne basa basa anlatmaya çalışıyoruz.

Hayati önem taşıyan bu görevi, sağlıklı her insanın yerine getirmesi dinimizce de emrediliyor. Nasıl ki her şeyin, bir zamanı varsa, evlenmenin de bir sırası bir zamanı vardır. Vakti zamanı gelen her erkek ve kadın, fiziksel ve sosyal olgunluğa ulaştıktan sonra mutlaka evlilik arayışı içerisine girmelidir.

Uzmanların, sosyologların ve psikologların ortak tespitlerine göre; erken yaşlarda evlenmek nasıl sakıncalı bir durum ise, evliliği ileriki yaşlara ertelemek de aynı şekilde sakıncalı ve tehlikelidir.

Normal yaşlarında evlenmeyen erkeklerin, otuz veya otuz beş yaşını geçtikten sonra, 'şüpheciliğe ve kararsızlığa' düşmek suretiyle, ruhsal dengelerinde bozulma ve davranış bozuklukları görülmektedir. Yirmi beş yaşına kadar evlenemeyen kızlar da, 'umutsuzluğa' ve giderek 'yalnızlığa' itilmek suretiyle, çeşitli komplekslere girebilmektedirler.

'Evde kalmış' tabiri, eskiden sadece kızlar için kullanılıyordu. Günümüzün sosyal, kültürel ve ekonomik şartları, kadın ve erkeğin dünyasını aynı şekilde etkilediğinden, artık erkekler için de 'evde kalmış' tabiri kullanılıyor.
Gençler neden evlenemiyorlar?

Evlenmeyen veya evlenemeyenlerin en önemli nedenlerinin başında, anne ve babalar gelmektedir.

Birçok anne ve baba, çocuklarını aşırı derecede sahiplenmeleri ve her şeyin en iyisini istemeleri, evliliği geciktirmektedir. Bizdeki bu geleneksel ve duygusal baskılar yüzünden, evde kalmış kızlar olduğu gibi evlenemeyen erkeklerin sayısı da giderek artmaktadır.

Anne-babalar, çocuklarını evlendirdikten sonra da, aynı sahiplenme duygusu içinde olmakta, onları hangi yaşta olurlarsa olsunlar, onların gözünde korunmaya muhtaç birer varlık olarak görmektedir.

İyi niyetle yapılan bu "korumacılık" anlayışı, çocuklarının hayatlarını olumsuz yönde etkilediği gibi, evde kalmalarına da yol açmaktadır.

Birçok anne-baba, çocuklarının istedikleriyle evlenme yerine, kendi istedikleriyle evlenmeleri için her yolu denediklerinden, bir çok insan bekâr hayatı sürdürmek zorunda kalmaktadır. Bu geleneksel anlayış; dinin de, insanlığın da önüne geçmiş durumda.

Anne ve babaların bu yaklaşım biçimi, bir atasözünde çok güzel dile getiriliyor: "Elin övdüğünü el alır, ebeveynin övdüğü evde kalır."

Anne ve babaların bu baskıları yanında, çocuklarını evlendirdiklerinde de, onları sürekli kontrolleri altında tutmaları, aileleri "geçimsizliğe ve boşanmalara" sürüklemeleri işin bir başka boyutudur.
Yalnız yaşama biçimi insana has bir özellik değildir!

Çeşitli nedenlerle evlenmeyen veya evlenemeyen kişilerin davranışlarını yakından gözlemlediğimizde, onları çeşitli olumsuzluklar ve ruhsal problemler içinde olduklarını görüyoruz.

Yalnız yaşama biçimi, insana has bir özellik değildir. İnsan sosyal bir varlık olduğundan, aile ortamında ve toplum içindeki dostlarıyla onu paylaştığında, yaşadığı hayat anlam kazanıyor. İnsanın en iyi dostu, eşidir. Böyle olduğundan kendi dengiyle zamanı ve sırası geldiğinde her insan evlenmek zorundadır.

Evlenmeyen ve yalnız kalan insanların herhangi bir meşgalesi de yoksa hayat onlar için zindan olur. Bu durumda kadın da, erkek de 'perişan bir hayat' yaşar. Bu perişanlığı daha fazla, erkek yaşar.

Çünkü çoğu erkekler, kişisel ihtiyaçlarını gidermede, kadınlar kadar becerikli değildir.

Kadınların ne kadar dışa dönük yaşantıları olsa bile, fıtratları gereği kişisel ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebiliyor, erkeklere oranla daha "sabırlı ve tahammüllü" olabiliyorlar.

İlerlemiş yaşına rağmen evlenmeyen bir erkeğin, kişisel ihtiyaçları yanında, çevresiyle hatta kendisiyle de barışık yaşama biçimi giderek azalmakta, yalnızlığa itilmektedir.
Felaket artıyor!

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün ve diğer kurumların yaptıkları araştırmalara göre, ülkemizde sosyo-kültürel şartların değişimiyle birlikte evlenmeyen kadın ve erkeklerin sayısında büyük artışlar gözlenmektedir.

En son, Osman Gazi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'de evlenmeyen erkeklerin oranı 9 olurken, evlenmeyen kadınların oranı 0 olarak belirlenmiştir. Muhafazakâr bir toplum olarak bilinen Türkiye için bu oranlar gerçekten vahim bir boyuttadır.
Evlenememe nedenleri!

*Evlâtları üzerinde baskıları olan anne ve babaların olumsuz etkisi,

*Eş aramada aşırı seçici olma ve en mükemmelini isteme duygusu,

*Ekonomik imkânsızlıklar,

*Hayalî beklenti içerisinde ve gözü yüksekte olanlar,

*Evlenmekten ve sorumluluktan kaçanlar,

*Evini, arabasını, eşyalarını aldıktan sonra, evlenmeyi düşünenler,

*Gayri meşru hayat sürdürenler,

*Kötü alışkanlıkları olan bağımlı kişiler,

*Kararsız, evhamlı ve şüpheci kişiler,

*Üstünlük veya aşağılık kompleksi içerisinde olanlar,

*Sağlık ve cinsellik yönünden problemleri olanlar,

*Kadın-erkek eşitliği tartışmalarının ve feminist hareketlerin etkisinde kalanlar,

*Kişiliği gelişmemiş, güvensiz insanlar,

*Aşırı iş yoğunluğu olan işkolikler,

*Korku ve baskı ile büyüyen sevgisiz kişiler,

*Özgür ve sorumsuz yaşamak isteyenler,

*Paylaşmayı istemeyen egoist tipler,

*Evliliğin esaret olduğuna inananlar,

* Evliliği sürdürememe korkusu içinde olanlar...


5 yorum

son yazdığınızmaddeleri

son yazdığınızmaddeleri okudum. hepsi bende var. 30 yaşımdayımve kimseyle beraber olmayı bırak bir iki kere dokunmuşumdur(hadi yalan söylemiyim 5 i bulmuştur) :)

Özellikle o maddelerden bağımlı kısmı bende aşırı var. Diğerleri olmasına rağmen bu daha fazla.

Evlenmeme sonucu veya önceden toplum veya kendi oluşturduğum manevi durumlar sonucu oluşan psikolojik durumlar beni intihar düşüncesine itti. (bir tek evlenmeme sebebiyle değil. genelde toplumun veya kendimin bende oluşturduğu sorunlar)

belli bir yaşa gelince insan kendini bir çok açıdan değiştirebilir. Pısırıkken bir anda değişebilir. Bir bakmıssınız insanlarla sosyal ilişkisi kuvvetli birine döner.

Ama değişmiyorsa: O insan açıkca evlenmeyicem deyince yüzüne gülmek öğüt vermek... Bence yanlış. Bu tür öğüt veren vs. yapan insanlarında sorunu vardır kibir gibi...

Normal karşılamak. Hastalığının olabileceğini düşünmek. Zorlamamak. Geçmişte bir şeyler yaşamış olabileceğini düşünmek. gerekir.

Zaten benim gibilerinin evlenmesinin hem evlenen için hem çocuklar için sıkıntı oluşturucağı yüzde 99,9 dur.

Topluma zararı varsa kötüdür. Topluma faydası varsa iyidir. Aynı evli insan gibi iyi veya kötü.

Evlenmeyen kişide insan. Bence birçok psikolojik hastalığı olan bu kişinin topluma faydası var mı yok mu ona bakılmalı? Topluma faydası varsa illam talibi çıkar. Hayır diyorsa baskı yapmak bence yanlıştır. Özel bir durumu olabilir veya kendi düşüncesini oluşturmuştur.

Ben faydası olmayan biri olarak değişme ümidi olan birisiyim. Zamanı iyi planlayamadığımı düşünüyorum vs. vs.vs.

Birçok şeyi uzun süre dört dörtlük yapsamda evlenmem. Çünkü geçmişe dönebilirim.

(İşte benim düşünce yapım. Yok haptır şudur budur dicek çoğunuz. Psikolog filan. Kafayı yemissin.

Yediysem ve zararım varsa polisi ara tımaraneye tıksınlar. :)

07.07.2014 - Misafir

o kadar şey sayılmış ama asıl

o kadar şey sayılmış ama asıl evlenemenin temel nedeni %90 Ekonomik imkânsızlıklar evi, arabası, iyi bir mesleği düzgün bir geliri olmayan adama kız verilir mi? verilmez tabiki.

Aslında evlenmeyi hak eden erkek sayısı o kadar az ki toplumumuzda % 3'ü bile geçmez, temelde bir sorun oturacak konutu olmayanların evlenmesi yasaklanmalı kirada oturupta evlilik mi yürür her an işsiz kalabilirsiniz ve ev sahibi kıçınıza bir tekme atar.

20.07.2013 - Ali Babaoğlu

yardım edin ne olurrr...

yardım edin ne olurrr... iş verenim 49 yaşında bekar bir kadın.(tabi biz böyle biliyoruz).sorun; evli olan bizlerin halinden anlamıyor.sürekli bir çatışma içersindeyiz.hamileyim ve Allah bilir onu bile çekemedi.çünkü türlü bahaneler üretti.işten soğuttu resmen.belkide istifamı bekliyor ama hiç bebeğim olacak diye işinden istifa edeni duymadım, benim de böyle bir niyetim yok zaten :) ve benim çalışmaya ihtiyacım var....çok zor bir durum içindeyiz...fikirlerinize ihtiyacımız var...

30.11.2011 - misafir gamze :(

sizi niye çekemesin,

sizi niye çekemesin, hamilelik annelik iş verimini düşüren durumlardır, iş vereniniz de işlerin düzenli ve başarılı gitmesini isteyen profosyenel bir iş kadınıdır..ben patron olsam ben de istemem hamilelik ve annelikten ötürü sürekli izin isteyen, çalışmayan ve bunu da kendinde hak gören birini..kadınlar ya anneliği ya da iş hayatını tercih etmeliler, ikisi birarada olmuyor çünkü..

14.04.2013 - Misafir

ben kamuda görev yapıyorum

ben kamuda görev yapıyorum ve evlenmemişö bayanların durumu gerçekten acınası çünkü hayatı kendilerine de etrafa da zehir ediyorlar. 38 40 yaşına gelip de evlenmeyen bayan nasıl yaşıyor ne düşünüyor bilemiyorum.

22.01.2012 - ziyaeddin

Konular