Problemli Çocuklarınızla İlişkileriniz Nasıl Olmalı?

Problemli bir çocuğa karşı şu üç davranış geliştirilmelidir: Çocuğunuzu iyi tanıyın, ona güven verin ve problemin kaynağını tespit edin. Bundan sonra çözüm çok kolay olacaktır. L. COLE

Her aile kendi çocuğuyla az çok problemler yaşar. Problemli çocuklar zamanında izlenip gerekli tedbir alınmazsa, problemler büyür, zaman zaman da hem aileyi hem de çocuğu sıkıntıya sokar.

Problemli çocuklar karşısında bazı aileler geniş bir hoşgörü sunarlar. Problemin bu şekilde halledileceğini düşünürler. Bazı aileler de sıkı bir disiplinle netice almak isterler. Bu iki yaklaşımın da sakıncaları vardır.

Peki, problemli çocuklarla ilişkiler nasıl sürdürülmeli ve neler yapılmalıdır?

A - Çocuklarınızı iyi izleyin.Her çocuk, ismi gibi çocuk ve küçük değildir. Onların hayalleri, beklentileri, hedefleri ve elde etmek istedikleri sonuçlar son derece büyüktür. “Bu daha çocuk; ciddî konulardan ne anlar? O, bunu bilmese de olur!” gibi göz ardı etmek ve dikkate almamak, yapılan hataların başında yer almaktadır.

Çocuğunuzun davranışları, huyları, yaklaşımları ve beklentileri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmalısınız. Nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığı zaman nasıl tepki vereceğini bilmelisiniz. Bu bilinmezse, çocuğunuzun davranışlarına göre tavır belirlemeniz zor olur.

B- Çocuğunuzu Dinleyin

Aile fertleri, özellikle de anne baba, çocukları bir büyük adam gibi dinlemede anlattıklarına değer verdiğini davranışlarıyla göstermelidir. “Hadi oradan! Sen ne bilirsin? Daha bacak kadar olmadan boyundan büyük işlere karışıyorsun.” Gibi küçük düşürücü ve kırıcı sözler, çocukla aile arasındaki iletişime büyük zarar verir.

Çocuğun anlattıkları dinlendiği takdirde, anne babası tarafından sevildiğini, kendisine değer verildiğini ve o ailede yeri olduğunu anlayan çocuk, ailede bir uyumun oluşması için katkıda bulunmaya başlar, çok zaman da bu katkı için fedakârlıkta bulunur.

“Onlar bana değer veriyorlar, benim de üzerime düşeni yapmam lâzım. Onları üzmemem lâzım diyebilir.”

C- Her Konuda Çocuğunuzu Bilgilendirin

Çocuğunuz, istemediğiniz davranışlar içinde olabilir. Okulda, sokakta ve evde yaramazlık yaparak sürekli sizi üzüyor olabilir. Verdiğiniz emirlere uymuyor, bazen de tersini yapıyor olabilir. Bu durum karşısında panikleyip şiddete başvurmaya asla gerek yoktur.

Yapılacak iş şudur:

Çocuğunuzu karşınıza alıp veya elinden tutarak bir parka veya kıra gezmeye götürüp, önce sevgi ve dostluk mesajları vermeniz gerekecektir. Yani çocuğunuz sizden ürküp korkmamalı ve kaçmamalıdır.

Bu temin edildikten sonra, çocuğunuzun yaptığı istenmeyen davranışlarının sonuçları üzerinde konuşabilirsiniz.

Bu nasıl yapılmalıdır?

Arkadaşlarıyla kavga ettiğinde, “arkadaşlarıyla kavga edenin, diğer arkadaşları tarafından terk edileceğini, öğretmeninin gözünden düşeceğini, herkesin kendisine yaramaz ve olumsuz bir gözle bakacağını, bu şekilde de yalnız kalacağını” anlatın.

Eğer okuldan kaçmış veya ders çalışmayı bırakmışsa; “okumadığı takdirde, bir amele, bir fırın işçisi veya belediye çöpçüsü olabileceğini, o zaman arkadaşları içinde çok üzülebileceğini ve bir çok imkânı elden kaçırmış olacağını” ifade edin.

Eğer evde sürekli yaramazlık yaparak bazı şeyleri kırıp döküyorsa, “annesini ve babasını çok üzdüğünü, bundan dolayı annenin sık sık hasta olduğunu, anne hasta olunca da yemeklerin yapılamayacağını, çamaşırların yıkanamayacağını, evdeki temizliğin de yapılamayacağını hissettirmeye çalışın.

Bu misalleri artırmak mümkündür.

Her problemli çocuukla konuşmanın bir yolu, bir metodu ve bir üslubu vardır. Yeter ki anne baba bu bilinçte olsunlar.

Çocuklar yaptıkları olumsuz davranışlarından dolayı sık sık bilgilendirilmelidir. Neden ve niçinlerin de anlatılmasıyla, çocuk yaptığı olumsuz davranışın farkına varacaktır.

D- Çocuğunuza Güven Verin

Çocukların davranış bozukluklarından büyük kısmı, anne ve babası tarafından sevilmediği ve dışlandığı varsayımına kapıldığı için ortaya çıkar.

Çocuklar dışlandığını ve ilgilenilmediğini anlayınca, kendi varlığını ispat etmek ve dikkatleri üzerine çekmek için, hayret uyandırmak için sürprizler yapmaya başlarlar.

Ya kendi kendilerine zarar verirler, ya içine kapanırlar ya da aşırı saldırganlık içine girerler. Bu şekilde herkesin pervane gibi etrafında dönmesini beklerler.

Bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak, veya meydan vermeyecek tek çözüm, anne babaların çocuklarıyla ilgilenmeleri ve çocuklara güven vermeleridir.

Anne ve baba ilgisinden dolayı, çocuk: “Anne babam beni de seviyor.” Anlayışını elde ederse, bu yöndeki pek çok problem kendiliğinden ortadan kalkmış olur.

E- Çocuğunuzu Destekleyin ve Cesaretlendirin

Çocuğunuzun yetenekli olduğu alanlarda, onun hoşuna gidecek ve onu onore edecek sözler söyleyin.

“Bu ne güzel resim, bunu sen mi yaptın? Gerçekten şaşırdım. Demek sen bu alanda çok çalışıyorsun. İnanıyorum ki bu alanda çalışmayı sürdürürsen daha güzellerini yapabilirsin.” gibi destekleyici ve teşvik edici yaklaşımlar, çocuğu yüreklendirir ve temposunu artırır.Çocuk, yaptığı çalışmaların takdir edildiğini ve beğenildiğini gördükçe, yeni çalışmalar yaparak, aile bireylerine göstermek ve onlardan bir “aferin” daha almak için sabırsızlanır.

Hatta onların yaptığı çalışmaları, zaman zaman çok değerli bir eser gibi satın alın.Yaptığı çalışmalara destek verdiğinizi göstermek ve onu daha da özendirmek için, o alanla ilgili hediyeler, araç ve gereçler alarak, çocuğunuzun yanında olduğunuzu gösterin. Bu, o çocuğa sınırsız bir mutluluk ve büyük bir cesaret verecektir.

F- Evinizde Her Aile Ferdi İçin Belli Kurallar Oluşturun

Çocuklar hayat disiplinini, çalışma düzenini ve davranış şekillerini, şüphesiz ki anne ve babasından alırlar. Çocuk gözlerini açıp, etrafını tanımaya başladıktan sonra, her şey onun dikkatini çeker ve merak konusu olur. İşte bu aşamada ailede ne görürse onu taklit etmeye başlar.

Eğer ailenizde belli bir düzen ve disiplin varsa, çocuk da bu düzene uyacaktır. Eğer böyle bir alışkanlık yoksa, ona düzenli bir alışkanlık kazandırmak çok zor olacaktır.

Anne baba en azından evde sigara içmiyorsa, eve zamanında gelip gidiyorsa, birbirlerine karşı saygılı ve hoşgörülüyse, kavga ve tatsız davranışlar yoksa, kitap okuma alışkanlığı, düzenli uyku alışkanlığı varsa, bütün bu düzenli yaşam ve disiplin örneklerini çocuk aynen kopya edecektir. Bunun tersi düşünüldüğünde ise, “problemli çocuk” diye nitelenen olumsuz davranış örnekleri ortaya çıkacaktır.

Çocukları, aile bireylerinin sözlerinden ziyade yaşantıları ve davranışları etkileyecektir. Düzenli aile yaşamı ise, çocuğun davranışlarının olumlu olmasına katkıda bulunacaktır.

Artık günümüzde, “problemli çocuk” diye bir kavram yoktur. Esas problem, aile bireylerinin eğitimsizliği, bilinçsizliği ve yanlış davranışlarıdır.


6 yorum

Burada anlatlanların çoğu

Burada anlatlanların çoğu zaten anne-babaların uyguladıkları basit yöntemler ve bunları düşünebilmek için profesyonel olmaya gerek yok.Hele ki yazının '' onlara amele olursun, belediye işçisi olursun, fırıncı olursun'' diyerek korkutma kısmı ne kadar bayağı ve komik.(Yazıyı yazan arkadaş sanırım bahsettiği meslekleri yüzkızartıcı olarak değerlendiriyor!)
Yazılanlara saygı duymuyorum ve kınıyorum.

16.12.2010 - Majesteleri

mrb bn bçocuk gelişimi

mrb bn bçocuk gelişimi öğrencisi we bunları bizzat yaşamış biri olarak aile fertlerinin bu konularda bilinçlenmesini istiyorum belki ben bile hala öğrenemedim bunları ama hayatta en değerli warlıklarınıza biraz değer werin anne babalar....................

03.01.2009 - Misafir

merhaba benim 9 yaşında

merhaba benim 9 yaşında oğlum var ve baba oğul arasında çok şiddetli geçimsizlik yaşıyorum evde akşam olsun istemiyorum ben acevin verdiği kursa katıldım ve ona göre bazı kuralları uygulamama rağmen çocuk arada kalıyor baba tarafından sürekli bir azarlanma ve baskı uygulanıyor bana bu konuda neyapmam gerekiyor bi bilen varsa ne olur yazın

16.10.2008 - derya

MERHABA BEN BİR ÇOCUK

MERHABA BEN BİR ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRENCİSİ OLARAK YAZDIĞINIZ BU YAZIDA BİR ÇOK YANLIŞ BİLGİ VAR. BİR ÇOK ÖRNEKTE, AİLELERİ ÇOCUĞU KORKUTMAYA TEŞVİK ETMİŞİNİZ. ÇOCUĞU BİRŞEYLERDEN KORKUTARAK VAZGEÇİRME YERİNE TARTIŞARAK ONUN FİKİRLERİNİ ALARAK İKNA ETMEYE ÇALIŞABİLİRSİNİZ.
BURADA HİÇ ÇOCUK GÖZÜYLE BAKMAMIŞSINIZ ÖRNEKLERE. NEYSE BUNDAN SONRA ÖRNEKLERİNİZE DAHA ÇOK DİKKAT ETMENİZİ VE YANLIŞ YOLLARA TEŞVİK ETMEMENİZİ DİLERİM. TEŞEKKÜR EDERİM...

16.01.2008 - BÜŞRA...

Merhaba Çok eğitici her

Merhaba
Çok eğitici

her anne ve babanın okuyup anlaması gereke bir bilgilendirme yazısı çok teşekür ederim

18.10.2007 - Misafir

her anne babanın ve her

her anne babanın ve her eğitimcinin okumassı gereken bir yazı.....faydalanılabilir....tebrikler

07.11.2006 - f.şenses

Konular