Haksızlıkla karşılaştığında onun tarafını tutun ve onu koruyun

Toplumumuzda çocuk haklan her geçen gün daha da önem kazansa da, çocuklarımızın bir biçimde haksızlık ya da istismarla yüz yüze gelmesi ve bu yüzden kendilerini çok güçsüz ve zayıf hissetmeleri olasıdır. Günlük yaşamda başlarına çok değişik şeyler gelebilir. Örneğin:

- daha büyük çocuklar tarafından taciz edilebilir
- düşüncesiz biri çocuğunuzla alay edebilir ya da onu aşağılayabilir
- öğretmeni tarafından gereksiz yere cezalandırılabilir
- süpermarket sırasında sıralarını başkalarına kaptırabilir
- spor etkinliklerinde haksızlığa uğrayabilir
- alışveriş yaparken kendisine eksik para üstü ya da kırık bir oyuncak verilebilir

Bu tür durumlarda siz ne yapabilirsiniz? Tepkiniz elbette çocuğunuzun yaşına ve her bir olayın yapısına göre değişecektir. Aynı zamanda aşağıda söz edeceğim etkenlerin de rolü olacaktır:

a) Anababalık felsefeniz ve genel tutumunuz (Örneğin, "işte hayatın gerçekleri, bence çocuklar her tür deneyimden bir şeyler kazanmalı ve ayaklarının üstünde durmayı öğrenmelidir." ya da "Herkese karşı kendi silahıyla savaşmak gerekir. Git şimdi de sen onu döv." ya da "Çocuğumu her durumda korumaya hazırım.")

b) Sinirlendiğinizde kendinizi kontrol etme yeteneğiniz (Örneğin, "Ben müdahale edersem, kendimi kaybeder, her şeyi iyice mahvederim." ya da "Ben ne söyleyeceğimi bilemem ki" ya da "Buna boş-veremem. Hemen çok sert bir mektup yazmalıyım.")

Unutmamanız gereken en önemli konu "anababa olarak sizin bir şey yapmanız"dır.

Çocukların maruz kaldığı istismarlar konusunda ünlü bir terapist ve yazar olan Alice Miller, bu tür durumlarda çocuğun korunmadığı takdirde, çocuğun benlik imgesinde neden olacağı psikolojik zararlar konusunda hepimizi aydınlatmıştır. Miller´a göre, çocuklara psikolojik olarak yardım edilirse, duygusal olarak aldıkları her türlü yara tedavi edilebilir. Diğer bir deyişle, kendilerinden güçlü birisinin şunları yapması gerekir:

1. karşıdaki kişiye kızdığını söylemek
2. kendilerine yapılanın haksız bir davranış olduğunu kabul etmek
3. durumun kendi hatalarından kaynaklanmadığını söylemek (unutmayın ki kendilerini üzen eğer sevdikleri bir kişi ise, çocuklar bunun kendi hataları olduğunu düşünecektir)
4. duygularını kabullenmek ve duygularını ifade etmesine yardımcı olmak
5. onlar adına onları savunacak ya da koruyacak önlemler almak ya da kendilerini koruyabilmelerini sağlamak

Ve elbette, bu rolü üstlenecek ilk kişiler anababalarıdır. Bu nedenle, herhangi bir biçimde bir önlem almayı düşünmüyorsanız, en azından onun adına karşıdaki kişiye çok kızdığınızı ve onu her zaman korumak istediğinizi söyleyerek benlik saygısını kaybetmesini engelleyebilirsiniz. Kendisini koruyacak yaşa gelene kadar, her zaman desteğinizi istemeye hakkı olduğunu söylemeyi de unutmayın. (Böyle bir hakları olduğu söylenmezse, uğrayacakları her türlü istismarı bir sır olarak saklayacaklardır.)

Çocuklarınız büyüdükçe, kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretin ki, gerektiğinde kendilerini savunabilsinler.


2 yorum

haksızlıklarla ben

haksızlıklarla ben başedemezken bunu çocuğuma nasıl öğretebilirim? Haksızlık yapana arkasından kızmaktan öteye gidemiyorum .Söylediğim zaman da haklıyken haksız duruma düşüyorum

18.02.2011 - Misafir

tam olarak anlayamadım .

tam olarak anlayamadım . Lütfen anlatmak istediklerinizi biraz daha açar mısınız

18.02.2011 - Misafir

Konular