Çocuğunuzu tanıyın

Babam her şeyi benim iyiliğim için yaptığını ve beni sevdiğini söylerdi. Hâlâ beni sevdiğine inanamıyorum, beni tanımıyordu ki.

Özgüven Geliştirme Kurslarına katılan bir öğrenci

İşte size özgüven eksikliği sorunu olanlar arasında çok yaygın bir yorum daha. Çocuğumuzu tanımaya çalışmak, hem onu gerçekten sevdiğimizi göstermenin bir yolu, hem de onun kendisini tanıması için uygun olan ortamın hazırlanmasıdır. Kendilerine çok yakın hissettikleri için, ana-babaların çoğu çocuklarını çok yakından tanıdıklarına inanır ve çocuklarının kendilerinin bir kopyası olduğuna dair yanlış bir inanışa kapılır. Ancak, çocuklar ergenlik dönemine girip, gerçek kişiliklerini ortaya koymaya başlayınca, ana babalar "gerçek" çocuklarıyla yüz yüze gelir. Fakat, çocuğun özgüveni çok fazla zarar gördüyse, gerçek benliği hiçbir zaman ortaya çıkamaz.

Çocukların rahatlıkla kendilerini ortaya koymasına yardımcı olabilmenin bir yolu, onlara "açık" sorular sormaktır. Bu tür sorulardan kasdettiğim yanıtları kısaca "evet" ya da "hayır" olmayan sorulardır. Aşağıdaki örneklerde de göreceğiniz gibi, çocuğunuzun kişiliğini ve potansiyelini yansıtacak soruları kasdediyorum.

"Altı dürüst askerim var
Bana her şeyi onlar öğretti
Adları mı?
Ne, neden, ne zaman, nasıl, nerede ve kim"
Rudyard Kipling

• "En çok hangisini beğendin?" ("Bunu mu beğendin?" sorusu yerine)
• "Bu konuda ne düşünüyorsun?" ("Çok ilginçti, değil mi?" sorusu yerine)
• "...da kendini nasıl hissettin?" ("Çok korkmuş olmalısın, değil mi?" sorusu yerine)
• "...da ne hoşuna gitti?" ("Hoşlandın mı?"sorusu yerine)
• "En çok ne zaman sinirlenirsin?" ("Sinirlenmez misin?" sorusu yerine)


Konular