Bebeğinizin 0-1 Yaş Arası Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

01) BİR AYLIKKEN: Bu ayda bebeğinizin çoğu hareketleri reflekslere dayalıdır. Kollarını ve bacaklarını dışarı doğru ittirir. Yumruklarını ağzına götürür ve emer. Ancak başını hâlâ tutamamaktadır.

02) İKİ AYLIKKEN: Devamlı kıvrık duran bacaklarını ve ellerini açmaya ve hareket ettirmeye başlar. Bir nesneyi birkaç saniye için tutabilir.

03) ÜÇ AYLIKKEN: Kollarını kullanmaya başlar. Karın üstü yatarken kafasını ve göğsünü kaldırabilir. Tekmeler. Gülümsemeye ve sesler çıkartmaya başlar.

04) DÖRT AYLIKKEN: Vücudun üst kısmı ve kollar güçlenmiştir. Başını rahatlıkla dik tutabilir, istediği yöne çevirebilir. Destekle oturabilir. Nesneleri tutabilir ve seslere tepki verir.

05) BEŞ AYLIKKEN: Sırt üsütü yatarken ayaklarını ağzına götürebilir. Yuvarlanır. Etrafında olup bitenleri gözleriyle izler ve eşyaları kendiliğinden alabilir.

06) ALTI AYLIKKEN: Yerde rahatlıkla yuvarlanabilir. Kişileri ayırtetmeye başlar. Yavaş yavaş emekleyebilir. Diş çıkartmaya başlar.

07) YEDİ AYLIKKEN: Kısa süreli de olsa desteksiz oturabilir. Her şeyi ağzına götürür. Nesneleri birbirine vurur ve oyuncaklarını bir elinden diğerine geçirebilir. Destekle ayakta durabilir.

08) SEKİZ AYLIKKEN: Emeklemeye başlar. Eşyaları atabilir ve düşeni arar. Bazı basit kelimeleri söyleyebilir. Yardımla ayağa kalkabilir ve kendi kendine oturabilir.

09) DOKUZ AYLIKKEN: Destekle ayakta durup yürümeye başlayabilir. Çok küçük nesneleri bile yere düşürüp, bulabilir. Oyuncakları iç içe sokup çıkarabilir.

10) ON AYLIKKEN: Yardım almadan atağa kalkabilir. Eşyalara tutunarak yürür. Kendi kendine kalkabilir ve oturabilir. İşittiği sözleri tekrarlar ve kendine söylenenleri biraz biraz anlamaya başlar.

11) ONBİR AYLIKKEN: Elinden tutulunca kendi kendine yürüyebilir. Bir kaç kelime konuşabilir. Kapıyı açıp kapayabilir. Düşürdüğü birşeyi eğilip alabilir.

12) ONİKİ AYLIKKEN: Artık kendi başına yürüyebilir. (Kaynak: Akşam / inci. Pınar Aydın - 20 Şubat 1999) İlk defa anne olanların yukarıdaki bilgileri anne olmadan önce gözden geçirmesinde büyük yararlar vardır. Ayrıca aşağıda belirteceğimiz önerileri de dikkate almalıdırlar.

- Bebekler; annelerinin zamanını ve ilgi duyma ihtiyaçlarını başkalarıyla paylaşmak istemezler. Onlar fiziki bakımdan da annelerine yakın olmayı yeğlerler. Annelerinden ayrı kalmak onlar için panikleme sıkıntısı yaşamalarına sebep olur.

- Bu dönemde bebekler, oturabilme ve emekleyebilme alışkanlığı ve canlılığı gösterebilirler. Onlar, yeni yeni sesleri taklid etmeye çalışırlar. Günde sekiz ila onaltı saat sürecinde uyurlar. Onlar, neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verebilecek çağda değillerdir henüz.

- Yeni yürümeye başlıyan çocuğunuzun güvenliğini sağlayın. Evlerinizi çocuğunuza uygun hale sokun. Odaların içindeki ilgi çekici şeyleri, aletleri, elektrikli fişleri, ipleri, kimyevi maddeleri, sabun ve deterjanları, ilaç vs..leri ortalıktan kaldırın.

- Katı yiyeceklerle beslemeye başlıyacağınızda çok dikkatli beslenme gerekecektir. Bebekleri beslerken "tıkabasa" usulüne başvurmayın. Onları daime küçük lokmalarla besleneye özen gösterin. Bu çağdaki çocukların kuruyemiş gibi yiyecekler yemelerine asla izin vermeyin. Nefes borularına ve çiğerlerine zararlar verdirecek yiyecek türlerinden sakındırın.

- Bebeklerinize "yürüteç" kullandırmayı iyi bir marifet sanmayın.

- Çocuğunuzu kendinden büyük çocuklarla oynarken çok iyi denetleyin. Büyük çocuklar bazen küçüklerini ısırma, itme, kakalama vs. gibi darbelere yönelebiliyorlar.

- Evlerinizdeki kolay kırılabilir cinsten eşyalarınızı ortalıktan kaldırın.

- Ne evde, ne otomobilde, ne de herhangi bir yerde bu çağdaki çocuğunuzu sakın yalnız bırakmaya kalkışmayın.

- Çocuğunuzun bezini değiştirmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca çocuğunuzun bezini değiştiriken, şefkatli bir dokunuşla hareket edin. Bezlerini güvenli ve dikkatli değiştirin.


10 yorum

verdiğiniz bilgiler için

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Yalnız benim bir sorum olacak.Bizim bebeğimiz yani benim erkek çocuğum, çok hareketli 6-7. ayda imekliyor ve oturuyordu 9 aylıkken yürümeye başladı ve anlamsız kelimeler konuşmakta şimdi 11 aylık oldu çok enerjik.Sürekli cisimleri tanımaya çalışmakta kendisiyle doğanlardan çok aktif.Nasıl bir davranış göstermeliyiz.Teşekkür ederim

12.12.2008 - Misafir zülfikar

Verdiğiniz bilgiler için

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ....gerçekten yazdıklarınız doğrudur ...Benimde 4.5 yaşında bir kızım var ...Ama bebekliği yemek açısından oldukça sorunlu geçti gerçi halende öyle ...yemek saatlerimiz başlı başına bir sorun oluyor ..zaten kilosundanda belli fazla iştahlı olmadığı ..tek avuntum biraz büyürse iştahının düzelmesi oldu artık .

12.10.2008 - monalisa

BENİM 9. AYINI 1 HAFTA

BENİM 9. AYINI 1 HAFTA KADAR GEÇMİŞ BİR YİĞENİM VAR VE HALA DİŞLERİ ÇIKMADI NEDEN MERAK EİYORUM İYİ Mİ KÖTÜ MÜ

08.10.2008 - Misafir

bebeğim 7aylık ve kız

bebeğim 7aylık ve kız çocuğu gece çok sıkkalkıyor ve sürekli emmek istiyor ve çok inatçı memeyi ağzına almadansusmuyor eşim emzik verseydin böyle olmazdı diyor bu konuda ne yapabilirimnasıl vazgeçirebilirim.

08.09.2008 - serpil

mrhbalar benim 1 yaşında

mrhbalar benim 1 yaşında kızım var.yemek yemede zorlamıyorum.kendi isteğinede bırakınca kilo kaybı yaşıyorum.2 tanede dişi var.iştahsızlığını nasıl önleyeblrm.kilo almasını istiyorm yardımcı olursanız sevinirim sevgiler.

08.07.2008 - Misafir

merhaba benimde İKİZ

merhaba benimde İKİZ kardeşim olacak.biri KIZ biri ERKEK olacak.

02.06.2008 - abla

merhaba benimde 1 yaşında

merhaba benimde 1 yaşında oğlum var bazen yaramazlık yaptığında aynı şeyleri düşünüyorum ama bu dönemde çocuklar doğru veya yanlışın farkında değiller ayrıca çevrelerini keşfetme öğrenme dönemindeler bu yüzden ceza bence zararlı ve gereksiz çünkü çocuk ne cezayı nede ceza alma sebebini anlayacaktır

01.06.2008 - AYŞE

merhaba ben biri kiz biri

merhaba ben biri kiz biri erkek ikiz bebek annesiyim bebeklerim henüz bir yaşında
bebeklerime nasıl bi eğitim verebilirim yaramazlıklarında ceza vermek doğrumu nasıl terbiye verebilirim ilerk ilerki hayatlarında ürkek olmalarını istemıyorum her şeyi rahatlıkla ifade edebilmelerini istıyorum kendilerine güvenmelerini mantıklı olmalarını nasıl sağlayabılırım

15.05.2008 - Misafir

çocuklara ceza verin fakat

çocuklara ceza verin fakat çocuğunuza sizin onu sevmediğinizi düşündürmeyin aslında çocuğa değil kendinize ceza verin yani şöyle bir yaramazlık yaptığında 'canım sen yaramazlık yapınca ben çok üzülüyorum beni üzmek istemiyorsan yapma bi daha' gibi sözler verin çocuğunuz mutlaka anlıyacaktır.ve bir daha aynı şeyi yaparken aklına gelir ben bunu yaptığımda annem çok üzülüyordu die ve yapmaz

21.10.2009 - Misafir

Çocugumuza nasıl bi ceza

Çocugumuza nasıl bi ceza vermemiz dogru olur?

14.03.2012 - Misafir

Konular